Premier Michel verkent geladen Ierse grenskwestie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoe vermijden dat er na de brexit opnieuw een harde grens ontstaat op het Ierse eiland? Om meer zicht te krijgen op die complexe en politiek geladen knoop in de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, heeft premier Charles Michel vandaag als eerste Europese regeringsleider een bezoek gebracht aan een Ierse grensovergang. Aangezien zowel Ierland als het Britse Noord-Ierland deel uitmaken van een gemeenschappelijke reisruimte en van de Europese douane-unie en binnenmarkt, kunnen mensen en goederen er al decennia ongehinderd de 265 grensovergangen oversteken. De brexit heeft dat alles in de grootste onzekerheid gedompeld.

Hoewel de Britten verzekeren dat ze het soepele grensregime willen vrijwaren, is nog steeds niet duidelijk hoe dat precies moet gebeuren. De conservatieve regering in Londen houdt immers vast aan haar voornemen om de binnenmarkt en de douane-unie te verlaten en dat betekent onvermijdelijk dat er opnieuw controles uitgevoerd moeten worden.

"Ik ben blij dat de premier hier met eigen ogen kan zien hoe rimpelloos deze grens nu is, hoe mensen en bedrijven ongehinderd heen en weer kunnen rijden", zei minister van Ondernemingen Heather Humphreys. Een harde grens zou ook voor allerlei praktische kopbrekens zorgen. Mensen wonen in Noord-Ierland en werken in Ierland en vice versa. Bovendien meandert de 500 kilometer lange grens enorm. "Sommige mensen hebben hun voordeur in Ierland en hun tuin aan de andere kant", legt Peter Sheridan uit. Sheridan staat aan het hoofd van Cooperation Ireland, een apolitieke organisatie die zich inzet voor verzoening op het Ierse eiland. Velen vrezen dat het ontstaan van een harde grens voor nieuwe politieke onrust en voor spanningen tussen de pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten kan zorgen.

Ook premier Michel is zich bewust van de complexiteit van de kwestie. Volgens hem zou het van gezond verstand getuigen om Groot-Brittannië in de douane-unie te houden, maar dat is voor Londen niet bespreekbaar. Hoedanook, Michel hamert erop dat er een oplossing moet komen die het Noord-Ierse vredesproces vrijwaart. De eerste minister heeft later vandaag een onderhoud met zijn Ierse collega Leo Varadkar.

bron: Belga