Licht aan het einde van de tunnel voor Griekenland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ministers van Financiën van de eurozone, die donderdag bijeenkwamen voor de maandelijkse vergadering van de eurogroep, tonen zich optimistisch over de kansen voor Griekenland om in augustus opnieuw op eigen benen te staan. Op 20 augustus loopt het derde hulpprogramma af. De eurogroep begroette het technisch akkoord dat Athene vorige week sloot met zijn internationale schuldeisers. Het is nu aan de Grieken om een pakket van 88 kleine en minder kleine hervormingsmaatregelen door te voeren om uitzicht te krijgen op een allerlaatste schijf noodhulp. Dat geld zou in juli worden overgemaakt. Het totaalbedrag kan oplopen tot 10 à 12 miljard euro.

Tegen 21 juni, wanneer de volgende eurogroep plaatsvindt, hopen de ministers van Financiën een alomvattend akkoord te bereiken over het einde van het hulpprogramma. Dat akkoord moet onder meer maatregelen omvatten die de Griekse staatsschuld houdbaar maken op lange termijn. Die schuld bedroeg in 2017 nog 178 procent van het bbp. Het IMF, waarvan de eurozone wil dat het alsnog financieel een steentje bijdraagt aan de Griekse schatkist, wil dat er zo snel mogelijk getrancheerd wordt.

Als het IMF geld zou opzij houden voor Griekenland, zou dat volgens Duitsland en andere Europese landen gezien kunnen worden als het ultieme bewijs dat een veeleisende, gerespecteerde instelling als het Internationaal Monetair Fonds haar goedkeuring hecht aan de afhandeling van het Griekse hulpprogramma door de eurozone.

bron: Belga