Internationale journalisten op weg naar Noord-Koreaanse nucleaire testsite

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een groep internationale journalisten is op weg naar een afgelegen gebied in het noordoosten van Noord-Korea, om een kijkje te nemen bij de ontmanteling van de site voor kernproeven in Punggye-ri. Het gaat om journalisten uit Zuid-Korea, de Verenigde Staten, China, Rusland en Groot-Brittannië. Zij vertrokken per trein uit de havenstad Wonsan, aldus het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. De treinrit duurt 11 of 12 uur, gevolgd door een busrit van 4 uur en een wandeling van zeker een uur door de bergen, vooraleer de journalisten de site bereiken.

"We hebben geen middelen om onze beelden van de ontmanteling van de nucleaire testsite door te sturen tot we terugkeren naar het hotel (beste gok op vrijdag). Ook geen tweets tot dan", aldus Michael Greenfield, reporter van Sky News, op Twitter voor het vertrek.

Noord-Korea had eerder gezegd dat het de site zou ontmantelen tussen woensdag en vrijdag. Meer exacte informatie werd niet vrijgegeven.

Experten van de monitorwebsite 38 North weerlegden mediaberichten dat de ontmanteling eigenlijk neerkomt op de vernietiging van bewijzen en het opkuisen van de site. "Welke acties de komende dagen ook worden genomen, het forensische bewijs zal elke explosie overleven die gebruikt kan worden om de testtunnels te doen instorten of afsluiten", klonk het.

Hoewel de aanwezigheid van experten in plaats van journalisten verkiesbaar zou zijn, zou hun afwezigheid "op de lange termijn beter kunnen zijn". Zo kan Noord-Korea in de toekomst immers niet claimen dat de site bezocht is door buitenlandse experten, aldus 38 North.

Bron: Belga