EU-Commissie wil slachtoffers van verkeersongevallen beter beschermen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie wil de slachtoffers van ongevallen met voertuigen beter beschermen. Dat doet ze door te sleutelen aan de bestaande Europese regels op het gebied van de motorrijtuigenverzekering. De wijzigingen aan de Europese richtlijn die de Commissie voorstelt, moeten ervoor zorgen dat slachtoffers van verkeersongevallen de volledige vergoeding krijgen waar ze recht op hebben, ook al is de verzekeraar van het voertuig dat het ongeval heeft veroorzaakt insolvent. In grensoverschrijdende gevallen zal de financiële eindverantwoordelijkheid gedragen worden door de verzekeringssector van de lidstaat van herkomst van de verzekeraar.

Wie bij een verzekeraar een verklaring over zijn schadeverleden voorlegt die door een verzekeraar in een andere EU-lidstaat is uitgegeven, zal erop kunnen rekenen dat hij op dezelfde manier wordt behandeld als verklaringen die binnenlands zijn afgegeven. "Dit is goed nieuws voor wie in de EU mobiel is en voor ons allen als EU-burgers", zegt commissaris voor Financiële Diensten Valdis Dombrovskis. De premie voor wie in het buitenland een verzekering koopt, zou namelijk goedkoper moeten worden en zakken tot het niveau dat voor binnenlandse consumenten wordt gehanteerd.

De premies kunnen ook beïnvloed worden door de lidstaten meer armslag te geven in het aanpakken van onverzekerde chauffeurs. Zij zorgen er namelijk voor dat eerlijke chauffeurs hogere premies moeten betalen.

bron: Belga