Brexit - Ierse premier wil geen camera's aan grens met Noord-Ierland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zelfs geen camera: de Ierse premier Leo Varadkar heeft donderdag op een persconferentie met zijn Belgische ambtgenoot Charles Michel in Dublin nogmaals duidelijk gemaakt dat de brexit niet tot nieuwe infrastructuur of controles aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland mag leiden. Beide leiders dringen er bij de Britse premier Theresa May op aan om dringend met een concreet voorstel op de proppen te komen. "We hebben in december met de Britse regering afgesproken dat er geen harde grens zal zijn. Dat betekent: geen infrastructuur, geen checks of controles. Indien één of andere vorm van technologische oplossing bijvoorbeeld camera's zou omvatten, dan kunnen we dat niet aanvaarden, want dat is voor ons een fysieke manifestatie van een grens", verklaarde Varadkar. Niet dat hij voorlopig veel heil verwacht van een technologische oplossing. "Daarover hoor ik al meer dan een jaar praten, maar ik moet die oplossing nog steeds zien."

De Ieren verwachten voor de Europese top van eind juni een voorstel van premier May dat het Britse vertrek uit de douane-unie verzoent met haar garantie dat er geen harde grens zal ontstaan op het Ierse eiland. De voorbije weken lekten tal van denkpistes, zoals een partnerschap waarbij de Britten de douanerechten op goederen bestemd voor de Europese markt blijven innen en doorstorten, of een tweede overgangsperiode tot 2023 waarin de Britten, in afwachting van een hightech oplossing, de Europese douanetarieven handhaven en de Europese regulering voor industriële goederen blijven naleven.

Varadkar wou zich niet uitspreken over een bijkomende overgangsperiode na 2020. "Er is geen formeel verzoek van Groot-Brittannië", klonk het afgemeten. Duidelijk is wel dat de Ierse premier zo langzamerhand tot zaken wil komen met Downing Street. Ten laatste in oktober moet er immers een akkoord daarover zijn. "Brexit vindt plaats in minder dan een jaar en we zijn niet meer zo ver verwijderd van de deadline, maar we hebben nog steeds geen voorstel, zwart op wit, waarover we echt kunnen onderhandelen", kloeg de Taoiseach.

bron: Belga