België krijgt Tilburgse gevangeniscellen voor gesloten centrum in Zandvliet

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen hebben vertegenwoordigers van de Belgische en de Nederlandse regering de schenking geofficialiseerd van het cellencomplex van de gevangenis van Tilburg aan ons land. De containerunits zullen door de Regie der Gebouwen worden ontmanteld en naar het Antwerpse Zandvliet worden overgebracht, waar ze de basis zullen vormen van het geplande gesloten centrum voor illegalen in afwachting van repatriëring. Het Masterplan Gesloten Centra dat de federale regering in 2017 goedkeurde, omvat de uitbreiding van de capaciteit in gesloten centra van 600 tot ruim 1.100 eenheden tegen 2022. Eén van de belangrijkste projecten daarin is een nieuw centrum naast de A12 nabij het Antwerpse dorp Zandvliet. Daar worden 144 plaatsen voorzien in een individueel regime, voornamelijk voor vreemdelingen zonder verblijfsvergunning en met een criminele achtergrond.

"Er is een forse toename in de groep illegalen die criminele feiten plegen, maar ook met gedragsproblemen", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "De nood aan aparte celstructuren voor wie niet in een groep functioneert, is hoog. Wij hebben te weinig capaciteit en Nederland heeft een teveel aan gevangenissen. Bovendien zijn de cellen in Tilburg nog niet zo oud en voldoen ze dus aan de hedendaagse normen. Ik ben fier dat we samen tot deze oplossing zijn gekomen."

Ook de Nederlandse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) heeft het over een "win-winsituatie" voor beide landen. "De overeenkomst met België over het gebruik van de gevangenis van Tilburg toen zij te weinig gewone gevangeniscapaciteit hadden, was al goed verlopen", aldus Knops. "Gezien de goede samenwerking geven wij voor één keer iets gratis weg. Een beter terugkeerbeleid in België is bovendien ook een goede zaak voor Nederland", voegde hij eraan toe.

bron: Belga