Noodnummer 1722 nog zeker tot donderdagochtend actief

Nu het KMI ook voor deze namiddag code oranje voor onweer heeft afgekondigd, blijft het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies nog zeker tot morgenochtend actief. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken deze namiddag. Afhankelijk van de KMI-voorspellingen kan het noodnummer nog langer actief blijven. Wie een dringende interventie wil melden, als er iemand in (levens)gevaar is, belt het best naar het noodnummer 112. Tussen de activatie van 1722, gisterenmiddag om 12 uur, en deze middag kreeg 1722 al 518 oproepen naar aanleiding van het onweer. De meeste daarvan kwamen uit Franstalig België: 200 uit Luik en 393 uit Henegouwen. Daarna volgende de provincies Antwerpen (36) en Vlaams-Brabant (29).

De oproepen hebben vooral betrekking gehad op wateroverlast, zoals wegen en kelders die onder water zijn gelopen, maar er zijn ook telefoons geweest voor blikseminslagen en omgewaaide bomen.

Voor 112-directeur Erwin Hertens heeft 1722 alweer zijn nut bewezen. “Dankzij dat nummer raakt het noodnummer 112 niet overbelast tijdens een onweer en moeten mensen die in levensgevaar verkeren niet nodeloos wachten.”

bron: Belga