Jupiler Pro League - Zulte Waregem strijdt tegen KRC Genk om laatste Europese ticket

Zulte Waregem speelt zondagnamiddag op het veld van KRC Genk om het vijfde en laatste Europese ticket. Essevee versloeg woensdagavond in een bewogen finale van play-off 2 Sporting Lokeren na strafschoppen met 4-3. Na 120 minuten stond het 2-2. Zulte Waregem kreeg vooral voor de pauze op de kletsnatte grasmat van het Regenboogstadion enkele kansen. Lokeren-goalie Ortwin De Wolf kon zich meerdere keren onderscheiden. De thuisploeg slaagde er niet in te scoren en moest bovendien na 37 minuten met een man minder verder. Theo Bongonda kreeg van ref Delferière rood na een vliegende tackle op de rechterknie van Miric. Die moest even later worden gewisseld.

Ruim een kwartier na de koffie trilden de netten een eerste keer. De treffer van Lokeren-invaller Söder werd evenwel terecht afgekeurd wegens buitenspel. Daarna was het wachten tot de slotfase voor er opnieuw werd gescoord. In de 89e minuut trapte Cevallos een vrije trap subtiel onder de muur binnen (0-1). Lokeren leek de buit binnen te hebben tot aanvoerder Davy De fauw in de 93e minuut, ook met een vrijschop, verlengingen uit de brand sleepte.

In de zesde minuut van de eerste verlenging trapte Lukas Marecek Lokeren enig mooi opnieuw op voorsprong. Bossut was kansloos tegen het prachtige vluchtschot van de Tsjechische middenvelder. Zulte Waregem ging daarna koortsachtig op zoek naar de 2-2 en die viel ook vijf minuten voor affluiten. Ivan Saponjic, kort daarvoor ingevallen, kopte een voorzet van Cordaro voorbij De Wolf in doel.

Strafschoppen moesten zo de beslissing brengen. Nadat bij Lokeren Skulason en Marecek misten, en bij Zulte alleen De fauw, kon topschutter Harbaoui het bij de tiende en laatste penalty afmaken. De Tunesiër faalde niet.

Zondagnamiddag (14u30) staat het laatste competitieduel van dit seizoen op het programma. KRC Genk, de nummer 5 van play-off 1, speelt dan gastheer voor Zulte Waregem. De winnaar plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.

AA Gent start als nummer 4 van play-off 1 in de derde (en voorlaatste) voorronde. Anderlecht, derde in play-off 1, is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Kampioen Club Brugge vertegenwoordigt België volgend seizoen in de poules van de Champions League. Ook vicekampioen Standard kan aantreden op het kampioenenbal maar moet dan wel twee CL-voorrondes overleven. Bij verlies gaan de Rouches aan de slag in de groepsfase van de Europa League.