"Zuckerberg blijft rond de pot draaien"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) blijft op zijn honger zitten na de hoorzitting met Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Europees Parlement. "Hij draaide rond de pot", aldus De Backer. "Zuckerberg kreeg duidelijk de juiste vragen voorgeschoteld door de leden van het Europees Parlement. Hij was duidelijk niet op zijn gemak tijdens de vragen, ondanks een optimistisch PR praatje als inleiding", vindt De Backer. Maar de antwoorden die Zuckerberg gaf, volstonden niet voor de staatssecretaris.

"We kregen geen antwoord op de vraag wat er vandaag gebeurt met data die zonder toestemming van Facebook is verkregen. Het is niet duidelijk of Cambridge Analytica het enige geval is. En het is ook niet duidelijk wat Facebook doet om dit tegen te houden."

De Backer vervolgt: "We kregen ook geen antwoord op de vraag hoe Facebook gegevens verzamelt van mensen zonder profiel. En wat er met deze gegevens gebeurt. En waarom Facebook daar niet transparant over is. Tegelijk heeft Facebook miljoenen profielen buiten Europa gezet. Hoe kunnen we dan geloven dat Zuckerberg de waarheid vertelt en dat Facebook de GDPR gaat respecteren en toepassen?" De GDPR is de Algemene verordening Gegevensbescherming (AvG), die vrijdag in werking treedt.

De Backer wil vooral meer inzicht krijgen in hoe Facebook werkt en wil dat Facebook transparanter wordt over hoe het bepaalt wat we te zien krijgen in onze tijdslijn. Hoe Facebook te werk gaat, is volgens De Backer "een doos van Pandora". "Het kan niet de bedoeling zijn dat technologiebedrijven de arbiters worden van wat we denken. 'Big Tech' mag niet gaan bepalen hoe we denken." Facebook moet transparanter worden en die transparantie moet worden afgedwongen, aldus nog De Backer.

bron: Belga