HRW roept op tot boycot openingsceremonie wereldbeker in Moskou

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept wereldleiders op om niet naar de openingsceremonie van het wereldkampioenschap in Moskou te gaan. Hiermee wil de organisatie de Russische regering onder druk zetten om maatregelen te treffen tegen de gruweldaden in Syrië. Op 19 juni wordt het wereldkampioenschap voetbal op gang getrapt. Dat WK wordt over de hele wereld gevolgd, en volgens HRW-topman Ken Roth wil Rusland het evenement gebruiken om het Russische imago te verbeteren. "De Wereldbeker mag echter de misbruiken in Syrië niet doen vergeten", aldus Roth in een verklaring. Rusland is een van de belangrijkste bondgenoten van het Syrische regime.

HRW stelt vandaag voor dat wereldleiders niet naar de VIP-lounge zouden gaan tijdens de aftrap van de wereldbeker. Zo kunnen ze aan president Poetin duidelijk maken dat ze hem niet steunen in zijn alliantie met het Syrische regime. "Militaire operaties, uitgevoerd door Rusland en Syrië, hebben geleid tot de dood van duizenden Syrische burgers", zegt HRW.

Moskou is de belangrijkste wapenleverancier van Syrië en voert samen met de Syrische luchtmacht aanvallen uit op gebieden die onder controle staan van anti-regeringsgroepen. Sinds september 2015 krijgt Damascus militaire steun van Moskou.

Bron: Belga