Eurocommissaris denkt dat Europees aanbod niet volstaat voor Washington

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het lijkt er niet op dat het Europese aanbod voor een permanente vrijstelling van de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium volstaat voor de Verenigde Staten. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström vandaag laten verstaan op een bijeenkomst van de Europese handelsministers in Brussel. "Ik denk dat zij vinden dat het niet genoeg is", zei Malmström over de Amerikaanse reacties op de Europese voorstellen. De Europeanen hebben de Amerikanen gesprekken aangeboden over onder meer een versoepelde toegang van Amerikaanse auto's en vloeibaar gas tot de Europese markt, maar enkel op voorwaarde dat Washington de Europese staal- en aluminiumbedrijven een permanente vrijstelling op de verhoogde staal- en aluminiumtarieven verleent.

De tijdelijke vrijstelling voor Europees staal en aluminium verstrijkt op 1 juni. "We moeten ons voorbereiden op verschillende scenario's", stelde Malmström vandaag. Verleent president Donald Trump de permanente vrijstelling niet, dan dreigt de Europese Unie met tegenmaatregelen tegen Amerikaanse producten als jeans, motorfietsen en bourbon.

Intussen hebben de VS en China een principeakkoord bereikt over het terugdringen van het Amerikaanse handelstekort met China. In afwachting van een definitief akkoord schortten de Amerikanen de heffingen op Chinees staal voorlopig op. Betaalt Europa dan het gelag? "Dat is te vroeg om te zeggen. We weten slechts heel weinig over de details van dat akkoord", stelde Malmström.

bron: Belga