Recordeditie Extrema Outdoor sluit goed af, maar verzadigingsniveau lijkt bereikt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De achtste editie van het driedaagse dancefestival Extrema Outdoor (XO) in Houthalen-Helchteren beleefde het voorbije weekend een recordeditie, maar volgens burgemeester Alain Yzermans (sp.a) lijkt het verzadigingspunt bereikt. Er kwamen nogal wat meldingen binnen inzake geluidsoverlast. De organisatie sprak zondagavond van zestigduizend bezoekers, terwijl de politie van de zone CARMA er tienduizend minder telde. "Het was een geslaagde editie zonder incidenten, met uitzondering van een aantal grijpdiefstallen zaterdagavond. Politie CARMA arresteerde twee twintigers van Italiaanse afkomst. Een pijnpunt was de geluidshinder," aldus burgemeester Yzermans. Omwille van de geluidshinder werd in samenspraak met de organisatie beslist de afterparty op het festivalterrein in de nacht van zondag op maandag af te gelasten. Op een andere locatie had een afterparty op kleinere schaal plaats. Zondagavond vanaf 22 uur werd ook al het decibelniveau gematigd.

"XO groeit stilaan uit tot een vaste waarde op een toplocatie aan de Plas in Kelchterhoef. Politioneel en organisatorisch zijn we zeer tevreden, maar omwille van de enorme groei van het bezoekersaantal dringt een grondige evaluatie zich op. De impact op de buurt en het verkeer wordt steeds groter. Wat het geluid betreft is het verzadigingsniveau bereikt en zal er voor 2019 aan de hand van een objectieve geluidstudie een protocol van maatregelen opgemaakt moeten worden om in de milieuvergunning op te nemen. Een professioneel festival moet hand in hand gaan met een groot draagvlak bij de lokale bevolking," zegt de burgemeester.

Ook dit jaar was er opnieuw een nultolerantie inzake drugs van kracht. Er liepen dit jaar 294 festivalgangers met gebruikershoeveelheden drugs op zak tegen de lamp.

Een 19-jarige vrouw uit Frankrijk is zondag aangehouden op verdenking van het dealen van xtc, omdat ze een grote hoeveelheid xtc-pillen bij zich had. Ook in haar tent op de camping vond de politie drugs. Twee vrouwen en een man mochten na verhoor beschikken, nadat ze gearresteerd waren voor het bezit van drugs.

Twaalf festivalgangers werden bestuurlijk aangehouden, omdat ze te sterk onder invloed waren van verdovende middelen. De twee verdachten van de vijf grijpdiefstallen zijn maandag door de onderzoeksrechter aangehouden. De benadeelden deden aangifte van de diefstal van hun halsketting waarbij de daders pepperspray gebruikten. Verschillende slachtoffers raakten bedwelmd door traangas en boden zich bij de hulpdiensten aan voor verzorging.

bron: Belga