Radja Nainggolan mist tweede WK op rij

door
Belga
Leestijd 3 min.

Radja Nainggolan mag een kruis maken over zijn WK-dromen. De middenvelder van AS Roma en Belgische publiekslieveling werd niet opgenomen in de 28-koppige voorselectie van bondscoach Roberto Martinez en zo mist Nainggolan zijn tweede WK op rij. De polemiek omtrent de middenvelder liep als een rode draad doorheen de kwalificatiecampagne. De bom ontplofte toen Martinez Nainggolan eind augustus vorig jaar niet opnam in zijn selectie voor Gibraltar en Griekenland. Een teleurgestelde Nainggolan zei in een eerste opwelling te stoppen met de nationale ploeg, hetgeen hij later ontkende. Voor de interland in Estland bleek hij te laat te zijn voor de tactische bespreking, waarna Martinez hem de hele wedstrijd op de bank hield.

Eind 2016 werd de dertigjarige middenvelder al eens een eerste keer uit de selectie gelaten. Er was een relletje ontstaan toen bleek dat Nainggolan een oefenwedstrijd had gespeeld met Roma, terwijl hij geblesseerd had afgehaakt bij de Rode Duivels. Het bleek echter om niet meer dan een trainingswedstrijd te gaan. Martinez zei vrede te nemen met die uitleg, maar de kiem van het conflict was zo wel gelegd.

Voor het tweeluik tegen Bosnië en Cyprus moest Nainggolan in Rome blijven, uiteindelijk werd de Ninja wel opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Mexico en Japan. De middenvelder van AS Roma leek zijn kans te krijgen om zich opnieuw in de gratie van Martinez te spelen, maar een blessure besliste er anders over. In maart tegen Saoedi-Arabië was Nainggolan er opnieuw bij, bij zijn invalbeurt volgde er een staande ovatie van het thuispubliek, dat zijn voorkeur voor de strijdvaardige middenvelder zo nog maar eens bevestigde. Martinez bleek niet onder de indruk. "Met het oog op de WK-selectie mag ik niet naar de reactie van het publiek luisteren, dat zou dom zijn", liet de bondscoach na die wedstrijd al in zijn kaarten kijken. "Ik moet de juiste keuze voor het team maken. Mijn selectie moet gebalanceerd zijn."

Over zijn sportieve meerwaarde bestaat er geen twijfel, extrasportief kunnen er wel vraagtekens geplaatst worden bij de levenswandel van de middenvelder. In de lente van vorig jaar was het prijs, toen in de pers het verhaal uitlekte dat Nainggolan in de periode tussen de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (1-1) en de oefeninterland in en tegen Rusland (3-3) een positieve alcoholtest zou hebben afgelegd. "In België wordt daar veel heisa over gemaakt, in Italië beoordelen ze je eerder op je prestaties op het veld", klonk het toen bij Nainggolan. Op nieuwjaarsdag verscheen er tot slot online een filmpje met daarin een rokende, drinkende en vloekende Nainggolan, niet bepaald het gedrag dat van een topsporter verwacht wordt. Excuses volgden al snel.

Ook voor de komst van Martinez legde de Antwerpenaar een grillig parcours af bij de Duivels. Nadat hij sinds zijn debuut op de Kirin Cup in 2009 slechts sporadisch opgeroepen werd, leek hij in de aanloop naar het WK in Brazilië definitief zijn plaats in de kern te hebben afgedwongen. Uiteindelijk liet toenmalig bondscoach Marc Wilmots de destijds kersverse middenvelder van AS Roma uit zijn selectie voor Brazilië, hetgeen bij Nainggolan bijzonder hard aankwam. Op het daaropvolgende EK was Nainggolan er wel bij en schitterde hij met doelpunten tegen Zweden en Wales, maar opnieuw zorgde hij voor ophef nadat hij gefilmd werd met een pakje sigaretten, waarna Wilmots moest toegeven dat Nainggolan een roker is.

Bron: Belga