Overlijden Mawda - Regering moet haar verantwoordelijkheden nemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het comité Migrations Libres organiseerde maandagavond in Luik een wake voor Mawda, het Koerdische meisje dat in de nacht van 16 op 17 mei overleed door een kogel. Doel van de manifestatie voor de Luikse zetel van de MR was de houding van de Belgische regering en haar ministers aan te klagen. Die is volgens het comité "onmenselijk". Ontzet door het overlijden van Mawda, besliste het actiecomité een herdenkingssamenkomst te houden voor het 2-jarige meisje dat het leven liet bij een interventie op een Belgische autoweg.

"Het is de moord van een onschuldige. Hoe kunnen we de migranten opvangen als er op het oog geschoten wordt op hun voertuig, wetende wat ze in hun land van herkomst hebben moeten meemaken", aldus Thierry Müller, lid van het comité. "We zijn ook geschokt door de recente politieke verklaringen van diegenen die voor ons meer dan verantwoordelijk zijn voor deze tragische gebeurtenissen."

De manifestatie vond plaats in de rue Vinâve d'Ile voor de Luikse zetel van regeringspartij MR. Een manier om de politieke partij "verantwoordelijk te stellen voor de dood van Mawda" en om haar voor haar verantwoordelijkheden te plaatsen.

De leden van het comité willen dat de politieke verantwoordelijkheid wordt erkend. Ze vragen ook het onmiddellijke ontslag van minister Jambon en van staatssecretaris Francken, het einde van acties tegen migranten, het opzetten van beveiligde migratiegangen en een waardig onthaal van deze mensen op ons grondgebied, de sluiting van de gesloten centra, de regularisatie van sans-papiers en een echt onderzoek naar de dood van het Koerdische meisje.

bron: Belga