Popmuziek was nog nooit zo treurig

Popmuziek was nog nooit zo treurig
Instagram / @samsmithworld

Merkte jij ook al dat bijna alle populaire popliedjes triest zijn? Je bent niet alleen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat popmuziek 30 jaar geleden veel vrolijker was dan nu.

Onderzoekers van de University of California bestudeerden 500.000 liedjes die tussen 1985 en 2015 uitkwamen en vergeleken de sfeer van de songs. Blijkt dat de popmuziek van nu heel wat droeviger is dan 30 jaar geleden. Wel kan je op de moderne songs beter dansen.

Sam Smith vs. Wham!  De muziek van 30 jaar geleden zou heel wat vrolijker zijn dan de liedjes nu. In het onderzoek krijgen liedjes zoals ‘Stay with me’ van Sam Smith uit 2014 een lage geluksindex. ‘Freedom’ van Wham! uit 1985 heeft dan weer een hoge geluksindex. De moderne popmuziek zou dan wel weer beter zijn om te dansen. “De sfeer wordt treuriger en het lijkt wel of iedereen dat gewoon wil vergeten door te dansen”, aldus de onderzoekers.

Vrolijke liedjes zijn populairder 

Er komen steeds meer treurige liedjes uit, maar die zijn niet altijd even populair. “Ondanks dat mensen vrolijke muziek leuker vinden, wordt er toch meer trieste muziek gemaakt”, aldus de onderzoekers. De resultaten van het onderzoek betekenen niet dat elk liedje van vroeger vrolijk was en dat er nu enkel nog trieste muziek uitkomt. Wel keken ze naar de gemiddelde tendensen die zich de afgelopen jaren voordeden.