Verkiezingen van start gegaan in Venezuela

Verkiezingen van start gegaan in Venezuela

De eerste kiezers in Venezuela zijn vanmorgen naar de stembureaus getrokken, om hun stem uit te brengen in de presidentsverkiezingen. Die zullen hoogstwaarschijnlijk een tweede ambtstermijn opleveren voor president Nicolas Maduro. De stembureaus gingen open om 6 uur ’s morgens lokale tijd, en zullen om 18 uur lokale tijd sluiten. De kandidaten zijn zittend president Nicolas Maduro, oppositiekandidaat Henri Falcón, de evangelische predikant Javier Bertucci en de afvallige socialist Reinaldo Quijada.

Zo’n 20,5 miljoen mensen mogen gaan stemmen, maar vele analisten vrezen een lage opkomst omdat de oppositiecoalitie MUD opriep tot een boycot. Ze ziet de verkiezingen als een schijnvertoning, met als enige doel het legitimeren van een voortzetting van Maduro’s heerschappij.Ook de Verenigde Staten, de Europese Unie en veertien Latijns-Amerikaanse landen beschouwen de verkiezingen als ondemocratisch.

De Venezolanen kiezen niet enkel een president, maar ook de leden van de staatsraad en de gemeentelijke wetgevende raden. De eerste resultaten worden vanavond verwacht.

bron: Belga