Giro - Simon Yates evenaart Merckx, Pantani en Simoni

door
Belga
Leestijd 2 min.

Drie etappes winnen in de roze trui: enkel Eddy Merckx, Marco Pantani en Gilberto Simoni deden het Simon Yates voor. De rozetruidrager van Mitchelton-SCOTT heeft nu 2:11 voorsprong op Tom Dumoulin, maar bleef na zijn zege in de vijftiende Girorit realistisch. "Ik ben niet zo zeker dat ik nu de topfavoriet voor eindwinst ben. De tijdrit komt nog", verklaarde de 25-jarige Brit. "Ik blijf het zeggen, maar het is een feit: ik weet niet hoeveel tijd ik nodig heb. Dit is een mooie, grote voorsprong. Maar twee minuten, dat kan Dumoulin alleen al in de tijdrit op me winnen. Ik vecht sinds Israël voor een goede kloof, die heb ik nu ook en daar ben ik blij om, maar hij kan zo verdwijnen in 35 kilometer. Ik ben nerveus voor de tijdrit, maar ook relaxed. Wat er ook gebeurt, mijn Giro was erg succesvol."

"Ik wist dat iedereen vandaag moe zou zijn. Ik was dat ook, extreem, maar ik was ook echt gemotiveerd om zoveel tijd te nemen als ik kon. Dat was mijn sterkte. Die passie, de drive om zoveel mogelijk tijd te nemen."

Yates trok vrij vroeg ten aanval. Niet op de slothelling, maar op de laatste beklimming van tweede categorie. Waarom? "Instinct. Toen we na de afdaling aan de voet kwamen van die klim, zag ik dat er een gaatje was ontstaan op enkele renners. Het ging dan snel vanaf de voet, en ik voelde me nog goed, dus koos ik dat moment om te gaan. De eerste keer kon de rest nog antwoorden, de tweede keer gaf ik alles wat ik had en slaagde ik erin weg te komen. Maar de finale was de zwaarste 15 kilometer van mijn leven."

Yates begint dinsdag aan zijn tiende dag in de roze trui. Hij is de eerste sinds Simoni in 2003 om drie ritten te winnen als leider van de Giro. "Dat wist ik niet. Dat is fantastisch. Ik hou van statistieken. Ik kwam naar hier in een poging de Giro te winnen, maar had nooit gedacht drie ritzeges te pakken. Echt een fantastische prestatie. Ik ben er heel trots op. En een beetje emotioneel."

.

bron: Belga