Ronde van Californië - Gaviria wint in millimeterspurt, Bernal houdt eindwinst vast

door
Belga
Leestijd 2 min.

Colombia boven op de slotdag van de 13e Ronde van Californië (WorldTour). Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) werd zaterdag na een millimeterspurt als dagwinnaar aangewezen, Egan Bernal (Team Sky) gaf zijn eindwinst niet meer af. De zevende en laatste etappe in Calfornië had weinig om het lijf: 143 vlakke kilometers met aan het eind enkele lokale rondjes in het centrum van Sacramento, de hoofdstad van de staat. Neilson Powless, Adam De Vos, Mikkel Bjerg en Jonathan Clarke kozen voor de lange aanval, en het enige wat tijdens het middenstuk van de slotrit de eentonigheid kon doorbreken, was een mislukte coup van AG2R La Mondiale met onder meer Belgisch kampioen Oliver Naesen.

De verwachte massaspurt kwam er en in de aanloop daarnaartoe pakte Katusha Alpecin uit met een spurttrein in vol ornaat voor Marcel Kittel. Maar die werd in de laatste anderhalve kilometer overvleugeld door Iljo Keisse, die de trein van Quick-Step Floors net op tijd op gang trok voor Fernando Gaviria. Die mocht zelfs met een klein gaatje aan de sprint beginnen, maar het werd toch nog spannend. Eerst kwam de Australiër Caleb Ewan opzetten, dan de Duitser Max Walscheid, die na de streep de handen de lucht in stak.

Maar de finishfoto duidde toch Gaviria aan als winnaar, goed voor zijn derde zege in deze Ronde van Californië, en de 33e voor Quick-Step Floors dit seizoen. Gaviria nam er daar zeven voor zijn rekening. In Californië is hij ook de eindwinnaar van het puntenklassement.

Walscheid moest met hangende schouders naar huis met de tweede stek, Ewan werd derde, voor wereldkampioen Peter Sagan en de schier onbekende Amerikaan Miguel Bryon.

Colombia won liefst vijf van de zeven etappes in Californië en heeft ook twee renners op het podium. Egan Bernal werd door zijn Sky-ploeg de hele dag netjes voorin gehouden en kwam niet meer in de problemen. Het 21-jarige toptalent pakt de eindzege met 1:25 voorsprong op de Amerikaan Tejay Van Garderen en 2:14 op zijn landgenoot Daniel Felipe Martinez. Beste Belg Laurens De Plus is achtste in de eindstand.

.

bron: Belga