Froome wint veertiende Giro-rit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Chris Froome (Team Sky) heeft vandaag de veertiende rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De 32-jarige Brit liet na 186 kilometer tussen San Vito al Tagliamento en de top van de Monte Zoncolan de Britse roze trui Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) en de Italiaan Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) achter zich. Yates blijft leider. Het was wachten tot de eerste klim van de rit, de Monte di Ragogna, vooraleer de vlucht van de dag gevormd werd. Zeven renners, met onder meer Deens kampioen Mads Pedersen, sprongen weg uit het peloton. Ze kregen op een bepaald moment meer dan zes minuten voorsprong van het peloton. Maar die volstonden niet om voor de ritwinst te gaan, want op de Zoncolan werden de laatste twee vluchters Enrico Barbin en Valerio Conti ingerekend door de groep der favorieten. In die groep moest Rohan Dennis, de zevende in de stand, al vroeg de rol lossen op de steile slotklim. En even later ging met Fabio Aru ook de tiende in het algemeen klassement overboord. Op vier kilometer voelde Chris Froome dat zijn moment was gekomen en sprong hij weg uit de favorietengroep. Roze trui Simon Yates, Domenico Pozzovivo en Miguel Ángel López konden de Brit even volgen, maar moesten hem snel laten rijden. Froome pakte tien seconden. Op drie kilometer van de streep leek Yates zijn tweede adem gevonden te hebben. Hij sprong weg bij Pozzovivo en Lopez en probeerde naar Froome te rijden. Yates kwam alsmaar dichter, maar strandde in het zog van Froome, die de ritzege pakte. Yates werd tweede op zes seconden, Pozzovivo derde op 23 seconden.

In het algemeen klassement blijft Yates aan de leiding. Hij heeft een minuut en 24 seconden voorsprong op de Nederlander Tom Dumoulin. De Italiaan Domenico Pozzovivo is derde op een minuut en 37 seconden. Froome wordt vijfde op drie minuten en tien seconden.

Morgen moeten de renners opnieuw klimmen. Dan brengt de vijftiende rit het peloton over 176 kilometer van Tolmezzo naar Sappada.

bron: Belga