Circa 250 sympathisanten op herdenkingsmars voor 'Lamine'

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Roeselare hebben zaterdagavond ongeveer 250 mensen een herdenkingsmars gehouden voor Moïse 'Lamine' Bangoura. De 27-jarige Guineeër kwam op 7 mei om het leven bij een uithuiszetting. De sfeer werd even grimmig toen de manifestanten toch richting stadscentrum wilden trekken. Op 7 mei werd Moïse Bangoura door de deurwaarder en de politie uit zijn huis in Roeselare gezet. De jonge man verzette zich hevig, waardoor extra politiemensen moesten opgeroepen worden. Uiteindelijk kon 'Lamine' overmeesterd werden, maar hij zeeg plots neer. De Guineeër overleed ter plaatse.

Volgens het parket van Kortrijk zijn er geen aanwijzingen van buitensporig politiegeweld. Uit de autopsie bleek later dat het slachtoffer geen breuken had opgelopen. Van bloed was ook geen sprake. De familie en vrienden van Bangoura leggen zich niet neer bij die stelling en willen de details van het onderzoek kennen. Daarom werd hun herdenkingsmars ook opgevat als een protestmars tegen politiegeweld.

"We willen een signaal geven aan de mensen dat er snel antwoorden moeten komen", zei de initiatiefnemer bij de start van de mars. De manifestanten zijn ervan overtuigd dat de politie zwaar zijn boekje te buiten ging. "Iedereen die hier staat, weet wat er écht gebeurd is met 'Lamine'."

De optocht verliep in eerste instantie rustig, maar dreigde halfweg toch even uit de hand te lopen. De manifestanten wilden richting stadscentrum, maar stootten op een blokkade van de politie. Uiteindelijk keerden de betogers toch terug naar het station van Roeselare.

bron: Belga