Voorwaardelijke straffen voor dodelijke tegelworp vanop brug over snelweg

Voorwaardelijke straffen voor dodelijke tegelworp vanop brug over snelweg

De correctionele rechtbank van Charleroi heeft twee jongeren vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 en 5 jaar, deels met uitstel en probatievoorwaarden. In de nacht van 14 december 2014 hadden ze vanop een brug over de A503 in Marcinelle betontegels gegooid naar passerende wagens. Een tegel van 5 kilo doorboorde de voorruit van de auto van Grégory A. De 32-jarige bestuurder, vader van vier kinderen, was op slag dood. De daders, minderjarigen op het ogenblik van de feiten, werden wegens de ernst van de feiten uit handen gegeven door de jeugrechter. Snel na de feiten werden twee minderjarigen, S.L. en F.P., onderschept terwijl ze in de buurt rondhingen. De twee jongens van toen 16 en 17 jaar bekenden dat ze die nacht op de brug stonden en om zich te amuseren vanop de brug tegels naar de snelweg gooiden.

Gezien de ernst van de feiten gaf de jeugdrechter het dossier uit handen en stonden de twee terecht voor de correctionele rechtbank. Bij de behandeling had het parket 7 jaar celstraf gevorderd voor S.L., die de dodelijke tegel gooide, en 5 jaar cel voor zijn kompaan.

De advocaten van de verdediging wezen op het moeilijke parcours van de twee jongeren. Mr. Desgain benadrukte dat zijn cliënt geboren werd in een gevangenis en dat zijn statuut als wees hem heel zijn jeugd heeft achtervolgd en in de criminaliteit deed belanden met meermaals verblijf in jeugdinstellingen.

De rechtbank hield vandaag rekening met de jonge leeftijd van de beklaagden, het enig criterium dat hen de toekenning van gedeeltelijk uitstel mogelijk maakte. S.L. werd veroordeeld tot 5 jaar cel met probatie-uitstel voor wat langer is dan 3 jaar effectief. F.P. werd veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf met probatie-opschorting voor wat meer is dan 30 maanden. Enkel de ouders van laatstgenoemde worden burgerrechterlijk aansprakelijk gehouden.

bron: Belga