Vanaf dinsdag mogelijk acties bij het Veiligheidskorps

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Veiligheidskorps, dat instaat voor het transport van gedetineerden, dreigt opnieuw met acties. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront vandaag. Gisteren was er een nieuwe vergadering over de situatie bij het Veiligheidskorps, maar daar moesten de vakbonden vaststellen dat er nog altijd geen oplossing is voor het toekennen van de bevorderingen die al meer dan een jaar geleden beloofd werden. De vakbonden kregen te horen dat het probleem zich situeert bij de inspecteur van Financiën. Die zou de promoties niet willen tekenen omdat de budgettaire ruimte er niet is. "Maar intussen is die plaat zo grijsgedraaid dat we ze beu gehoord zijn", zegt Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. Ook ACOD en VSOA steunen de oproep.

Tegen volgende week dinsdag willen de vakbonden een oplossing. "Als het probleem dan niet opgelost is, zullen de vakbonden alle vormen van acties dekken die het personeel onderneemt, tot wanneer het probleem van de baan is", klinkt het in de mededeling van de vakbond.

"Al meer dan een jaar wordt het personeel met een kluitje in het riet gestuurd", zegt Dudal. "De promoties zijn beloofd door de bevoegde minister, Koen Geens, maar zijn dus nog altijd niet uitgevoerd. Het personeel heeft hiervoor de nodige examens uitgevoerd, en de onrust begint te groeien. Al maanden zijn wij als vakbond bezig met hen te sussen, met brieven van de minister of zijn kabinetschef in de hand. Maar al die tijd is er nog niets gebeurd."

Bij het Veiligheidskorps kwam het de afgelopen maanden al verschillende keren tot sociale onrust. Het personeel is ongerust over de gevolgen van de oprichting van een nieuwe directie 'beveiliging' (DAB), die onder Binnenlandse Zaken zal vallen. Het gaat om een korps van 1.600 mensen, dat moet instaan voor de bewaking van onder meer treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen en internationale instellingen. De leden van het huidige Veiligheidskorps zullen eind 2018 of begin 2019 verplicht de overstap naar dat nieuwe korps moeten maken, maar er bestaat bij het personeel nog grote onduidelijkheid over de voorwaarden waarop dat zal gebeuren.

bron: Belga