Stijgende huurprijzen: “Cijfers verrassen ons niet” (Netwerk tegen Armoede)

Stijgende huurprijzen: "Cijfers verrassen ons niet" (Netwerk tegen Armoede)

Het Netwerk tegen Armoede is niet verrast over de cijfers van het Vlaams Huurdersplatform, waaruit blijkt dat de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen vorig jaar voor het eerst boven 600 euro is gestegen. Vooral de lagere huurprijzen gingen omhoog. Het Netwerk tegen Armoede stelt dat een versnelling nodig is in de investeringen in socialewoningbouw. “We weten dat er een hele grote krapte is, dat mensen heel moeilijk een betaalbare woning vinden of lang moeten wachten op een sociale woning”, aldus woordvoerder Peter Heirman. “Mensen belanden zo in een precaire situatie.”

Het Netwerk tegen Armoede vindt het een goede zaak dat meer wordt geïnvesteerd in sociale woningen, maar stelt tegelijk ook vast dat het aantal kandidaat-huurders op de wachtlijsten niet afneemt. Daarom is een versnelling in die investeringen nodig, klinkt het.“Dat kan door meer te investeren in sociale woningen, in sociale verhuurkantoren en door de huurpremie breder toegankelijk te maken”, aldus nog Heirman. “Die premie is voor mensen die vier jaar op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Het is een goede maatregel, maar bereikt een veel te beperkte groep.”

Volgens de cijfers van het Vlaams Huurdersplatform zijn vorig jaar de gemiddelde huurprijzen met 2,05 procent gestegen tegenover 2016, waardoor de gemiddelde huurprijs voor het eerst boven de 600 euro kwam. Over verschillende jaren blijkt dat vooral de lagere huurprijzen zijn gestegen, terwijl de hogere huurprijzen maar beperkt omhooggingen.

bron: Belga