Scholen in Brussel en Vlaanderen blijven massaal actie voeren voor gezonde lucht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De scholen in Brussel en Vlaanderen blijven elke vrijdag massaal actie voeren om gezonde lucht te eisen aan de schoolpoort. Vandaag namen alweer 65 scholen deel aan de gezamenlijke actie die werd opgezet door het collectief Filter Café Filtré. Met 41 deelnemende Brusselse scholen is de hoofdstad het sterkst vertegenwoordigd, maar ook in Antwerpen (17), Gent (3), Lichtervelde (2), Oostende (1) en Deinze (1) gaan de scholen aan de slag voor een betere luchtkwaliteit. Sinds de eerste actie van Filter Café Filtré aan de Maria Boodschap basisschool namen in totaal al 86 scholen deel aan het initiatief door zelf schone lucht te eisen.

De scholen proberen de acties zo creatief en educatief mogelijk te maken. In het Windekind in Molenbeek werd er een ochtendgym gehouden en konden de fietsers hun tweewieler "pimpen". De leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van het Antwerpse 't Speelscholeke bliezen bellen met gezonde lucht de stad in. De school Sint-Joost-aan-Zee in Sint-Joost-ten-Node neemt het initiatief nog eens in eigen handen en meet samen met de ouders de luchtkwaliteit in en op weg naar school.

Het doel van het collectief is om elke vrijdag actie te blijven voeren tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Voor ouders die nog met vragen zitten, worden er intussen ook "Help! Ik stik! " info-avonden georganiseerd waar onder meer vertegenwoordigers van Greenpeace komen spreken over de luchtvervuiling en de resultaten van hun onderzoek.

bron: Belga