Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo

Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo
Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo

De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) heeft tot “hoge waakzaamheid” opgeroepen naar aanleiding van de uitbraak van ebola in Congo. De nieuwe uitbraak vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groter gevaar voor de Oost-Afrikaanse landen dan eerst werd gedacht. Vijf van de zes landen van de OAG grenzen aan Congo: Oeganda, Tanzania, Burundi, Rwanda en Zuid-Soedan. Enkel Kenia deelt geen grens met Congo. De vijf aangrenzende landen beklemtonen dat ze veel handel drijven met Congo, waardoor er ook sprake is van heel wat grensoverschrijdend verkeer. Daardoor zien ze zich genoodzaakt extreem waakzaam te zien, ook al zijn er nog geen ebolagevallen bevestigd.

De landen hebben al enkele veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt iedereen die vanuit Congo de grens oversteekt onderworpen aan een kort onderzoek, is er gezondheidspersoneel ingeschakeld, zijn er verschillende ad hoc-centra opgesteld en wordt de bevolking bewust gemaakt van de problematiek.Het ebolavirus heeft in het verleden al landen van het OAG geteisterd.

De uitbraak van het virus startte begin mei in het noordoosten van Congo, waarna het zich verspreidde naar de belangrijke havenstad Mbandaka. Een spoedzitting van de Wereldgezondheidsorganisatie zal vandaag beslissen of de situatie een gevaar vormt voor de volksgezondheid wereldwijd.

Bron: Belga