Giro - Roze trui Simon Yates plant een aanval op beruchte Zoncolan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na twee sprintetappes zijn de klassementsrenners weer aan zet in de Giro. Zaterdag staat een aankomst op de beruchte Monte Zoncolan op het menu. Roze trui Simon Yates begint met een voorsprong aan de rit, maar denkt aan aanvallen. 47 seconden bedraagt de voorsprong van Yates op eerste achtervolger Tom Dumoulin. De Brit van Mitchelton-SCOTT beseft dat dat allicht niet volstaat, met nog een tijdrit van 34 kilometer voor de boeg komende week: "Ik zal iets proberen op de Zoncolan. Toch als ik de benen daarvoor heb. Zoals ik al zeg sinds het begin: ik heb die voorsprong nodig. Ik ken de Zoncolan niet. Ik heb er nooit op gekoerst of getraind. Ik heb hem alleen nog maar op tv gezien. Maar van wat ik zag, zijn de tijdsverschillen er nooit groot."

De Monte Zoncolan is met zijn 10,1 kilometer, een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9 procent en pieken tot 22 procent één van de meest gevreesde beklimmingen in Europa. Het is van 2014 geleden dat de Giro er langs kwam. "Iedereen vertelt me dat het één van de zwaarste beklimmingen uit mijn carrière zal zijn. Natuurlijk zal het zwaar zijn, maar dat vond ik ook van de cols die we al hebben gedaan. Oké, de Zoncolan is een ander beest, maar iedere klim zo diep in een erg zware Giro gaat moeilijk zijn. Iedereen is moe."

Ook waarschuwt Yates voor wat er na de Zoncolan nog allemaal zit aan te komen. "Iedereen spreekt over zaterdag, maar ook de dag daarop is extreem zwaar. Als renners zaterdag te diep moeten gaan, dan zullen ze daar zondag de prijs voor betalen."

.

bron: Belga