Elia Viviani boekt derde ritzege in Giro

door
Belga
Leestijd 1 min.

Elia Viviani (Quick-Step Floors) heeft vandaag de dertiende etappe in de 101e Giro d'Italia gewonnen. Na 180 kilometer van Ferrara naar Nervesa della Battaglia bleef de 29-jarige Italiaan in een massasprint de Ier Sam Bennett en de Nederlander Danny van Poppel voor. Baptiste Planckaert werd negende, Jens Debusschere tiende. De roze trui van Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) kwam niet in gevaar. De 25-jarige Engelsman heeft 47 seconden voor op de Nederlander Tom Dumoulin. De Fransman Thibaut Pinot is op 1:04 derde.

Voor Viviani, leider in het puntenklassement, is het de derde ritzege in deze Giro. Eerder won hij de tweede en de derde etappe. Dit seizoen zit hij aan negen zeges.

De rit van morgen is met rood aangestipt door de klassementsrenners. De veertiende etappe brengt hen van San Vito al Tagliamento naar de Monte Zoncolan. Daar wacht hen na 181 kilometer een verschrikking. Er moet 10 kilometer geklommen worden aan een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9 procent, waarvan vier kilometer aan 15,4 procent. De Zoncolan wordt dan ook door velen als de zwaarste beklimming in Europa beschouwd. In aanloop naar de slotklim krijgen de renners al de Passo Duron (4,4 km aan 9,8%) en de Sella Valcalda Ravascletto (7,6 km aan 5,6%) te verteren.

Bron: Belga