Ebolavirus bevestigd bij 14 mensen in Congo

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het aantal bevestigde ebolagevallen in Congo is van drie tot veertien mensen opgelopen, zo zegt het Gezondheidsministerie van het Centraal-Afrikaanse land. Er zijn sinds de negende uitbraak van het virus in Congo 45 gevallen vastgesteld met hemorragische koorts, aldus het ministerie. Het gaat om 14 bevestigde, 21 mogelijke en 10 vermoedelijke gevallen.

Volgens het ministerie is één iemand bevestigd als dodelijk slachtoffer en 25 zouden vermoedelijk gestorven zijn door besmetting met het virus.

Vorige donderdag waren er nog maar drie bevestigde gevallen, waarbij één iemand voor de eerste keer in een stedelijk gebied het besmettelijke virus opliep. Dat leidde ertoe dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag een spoedzitting houdt over de uitbraak. Er zal beslist worden over veiligheidsmaatregelen en over het eventueel uitroepen van de epidemie tot een noodsituatie voor de volksgezondheid.

In een poging om de uitbraak tegen te houden stuurden de Verenigde Naties begin deze week meer dan 5.000 vaccins naar Congo.

Ebola is een zeer besmettelijk virus dat gepaard gaat met onder andere huidbloedingen en koorts. Het virus heeft een sterftecijfer van 90 pct, maar is sterk in te perken indien de patiënt snel in isolatie wordt gebracht.

Bron: Belga