Bourgeois over statiegeld: "Dit zal besluitvorming in de regering niet vergemakkelijken"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is "zeer ongelukkig" dat Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege haar plannen voor de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen al in de media heeft gebracht. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois vandaag gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. "Er is nu een actuadebat op het scherp van de snee, wat de besluitvorming in de regering niet zal vergemakkelijken." De Vlaamse regering buigt zich vandaag over het verpakkingsplan van Schauvliege (CD&V). Schauvliege, zo bleek vorige week uit een aantal krantenartikelen, wil zorgen voor minder overbodige verpakkingen en minder zwerfvuil. De invoering van statiegeld op blikjes en petflessen maakt deel uit van het plan.

Bourgeois (N-VA) vindt het "ongelukkig" dat het plan al in de media is verzeild. "Er is nog geen regeringsstandpunt", beklemtoonde de minister-president deze ochtend. Volgens hem zal de besluitvorming over het dossier ook niet geholpen worden door het feit dat het debat al in het openbaar wordt gevoerd. Een actualiteitsdebat in het Vlaams parlement toonde woensdag nog aan dat coalitiepartners Open Vld en N-VA niet willen weten van statiegeld.

Ook Bourgeois beklemtoont dat het debat nog gevoerd moet worden. "Mijn partij is voor de strijd tegen zwerfvuil, maar er is veel meer zwerfvuil dan blikjes en petflessen. We willen een totaalplan", zo stelde hij. De minister-president meent ook dat er nog overleg nodig is met de verpakkingssector en dat de gevolgen voor onder meer de winkels nog bekeken moeten worden.

bron: Belga