De bank als matchmaker in de circulaire economie

competence center
Didier Beauvois, Head of Corporate Banking bij BNP Paribas Fortis

Hoe kunnen banken ervoor zorgen dat ook risicovolle investeringen in circulaire activiteiten gefinancierd raken?

De circulaire economie is in opmars, maar financiering van zulke activiteiten is geen evidentie. “Het verstrekken van kredieten aan ondernemingen is één van de belangrijkste opdrachten van de bank, maar een investeringsdossier in een circulair project kan een risicovolle keuze zijn zonder garantie op succes. Als we dat gewoon behandelen volgens de klassieke aanpak, kom je dan wellicht tot de conclusie om het niet te financieren. En dat willen we vermijden”, vertelt Didier Beauvois, head of corporate banking bij BNP Paribas Fortis.

Competence center rond circulaire economie

Daarom bouwt de grootste bank van het land een intern competence center uit voor onder meer de circulaire economie. “We passen onze manier van werken aan om de risico’s op een andere manier in te schatten. We willen immers de juiste keuzes maken in het ondersteunen van circulaire investeringen. Dat is trouwens niets nieuws: we hebben dat eerder ook al gedaan voor investeringen in bijvoorbeeld hernieuwbare energie en cleantech.”

Didier Beauvois ziet voor de bank nog een andere rol weggelegd: “Door samen te werken met klanten bouwen we expertise op over circulaire economie. En die stellen we ten dienste van andere ondernemingen. Zo kunnen we de bewustwording verhogen en bedrijven met elkaar in contact brengen om circulaire projecten te versnellen. Zo organiseerden we recent een inspiratiereis naar Berlijn om kennis te maken met trendsetters in de circulaire economie.”

competence center