Nieuwe Catalaanse minister-president legt eed af

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nieuwe separatistische minister-president van Catalonië, Quim Torra, heeft vandaag formeel de regeringszaken van de regio overgenomen. Geen enkele vertegenwoordiger van de centrale regering in Madrid woonde de eedaflegging van de 55-jarige politicus in Barcelona bij. Dat meldden de Spaanse televisiezenders. De overtuigde separatist Torra was maandag met nipte meerderheid verkozen, nadat vier pogingen om een regering te vormen door de juridische problemen van de voorgestelde kandidaten waren mislukt. Hoewel de nieuwe minister-president niet wordt geconfronteerd met dergelijke problemen, is hij voor Madrid een omstreden firguur.

De regering van premier Mariano Rajoy vreest immers dat het getouwtrek met de separatistische krachten onverminderd wordt voortgezet, omdat Torra al heeft aangekondigd dat de afscheuring van Catalonië van Spanje het doel blijft. Bovendien is de advocaat en uitgever een vertrouweling van de afgezette en naar het buitenland gevluchte ex-minister-president Carles Puigdemont.

Met zijn ambtsaanvaarding eindigt volgens de grondwet wel automatisch de curatele, waaronder Catalonië in de herfst werd geplaatst, maar Rajoy heeft al aangekondigd dat hij het grondwettelijk artikel 155 opnieuw zal toepassen, indien de regering Torra zich niet aan de wet houdt.

Bron: Belga