Kasteelmoord: parket in beroep

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft beroep aangetekend tegen de straffen in de zaak van de kasteelmoord. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld, maar daar gaat het openbaar ministerie (OM) dus niet mee akkoord. Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry trad op als tussenpersoon bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel, maar de Zeeuw ontkent dat met klem. De schutter werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. De Tilburger blijft ontkennen dat hij wist wat zijn oom in Wingene van plan was. Larmit gaf wel toe dat hij hielp om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Op het proces vorderden procureurs Céline D'havé en Fien Maddens voor alle beklaagden strenge gevangenisstraffen. Voor opdrachtgever André Gyselbrecht werd 30 jaar cel geëist. Voor Serry, de Clercq en Larmit werd respectievelijk 26, 28 en 24 jaar cel gevraagd. Bovendien vorderde het OM voor alle beklaagden 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

Eerder raakte al bekend dat André Gyselbrecht en Evert de Clercq in beroep gaan tegen hun veroordeling. Door de beslissing van het parket moeten alle beklaagden dus voor het hof van beroep verschijnen. Het proces gaat wellicht binnen enkele maanden van start.

bron: Belga