Geen finale voor jonge Duivels na nederlaag tegen Italië

De Belgische jongens onder 17 jaar hebben zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het EK. In Rotherham was Italië met 2-1 te sterk. In de finale nemen de Italianen het op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Engeland en Nederland, later vanavond (om 20u00). De jongens van bondscoach Thierry Siquet mogen het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. De Italianen klommen op het halfuur op voorsprong dankzij een treffer van Gyabuaa (Atalanta) na een knappe collectieve aanval. De Belgen hadden het moeilijk en ontsnapten vlak voor rust nog een aantal keer aan een tweede tegentreffer.

De jonge Duivels begonnen wel goed aan de tweede helft met enkele kansen voor spits Vertessen (PSV). De Belgen hadden de Italianen helemaal onder de knoet en na 57 minuten trof uitblinker Vertessen toch raak, zijn vierde van het toernooi. Yayi Mpie (Hoffenheim) kwam dichtbij een tweede Belgische treffer, maar het waren de Italianen die de partij alsnog naar zich toetrokken. Vergani (Internazionale) klopte de Belgische doelman Shinton negen minuten voor tijd met een heerlijke volley, 2-1.

De ploeg van Siquet, generatie-2001, plaatste zich voor de halve finales na een 9 op 9 in de groepsfase, waarin achtereenvolgens Ierland (2-0), Bosnië-Herzegovina (4-0) en Denemarken (1-0) werden verslagen, en een 2-1 zege in de kwartfinales tegen titelhouder Spanje.

Het was voor de Belgische U17 de tweede halve finale in vier jaar tijd. In 2015 haalde de lichting-1998 met bondscoach Bob Browaeys de halve finales op het EK in Bulgarije, waar Frankrijk te sterk was na strafschoppen. Later dat jaar behaalden ze een bronzen medaille op het WK in Chili.