Vlaamse studenten drinken niet te veel

Vlaamse studenten drinken niet te veel
Pexels / M. Mascaro

Twee derde van de Vlaamse studenten gaat relatief goed om met alcohol en drugs, blijkt uit een bevraging van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Eén op drie drinkt wel problematisch veel, gemiddeld 29 glazen per week. Zo’n 2.400 studenten (1%) gebruiken dagelijks cannabis. De meerderheid gaat dus goed om met drank en drugs, al moeten we waakzaam blijven volgens het VAD.

Twee derde van de studenten drinkt gemiddeld drie glazen alcohol per week, wat onder de richtlijn is van tien glazen van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Dat blijkt uit een bevraging bij 36.000 studenten. De overige 37% zit aan gemiddeld 29 glazen per week in lesperiodes.

2.400 studenten gebruiken dagelijks cannabisHet onderzoek leert ook dat 1%, goed 2.400 studenten, dagelijks cannabis gebruikt. Een kwart van de studenten gebruikte het afgelopen jaar cannabis, en dat gebeurt vooral in de lesperiodes. Iets minder dan een derde zegt het afgelopen jaar gerookt te hebben.

Waakzaam blijven

“Hoewel het leeuwendeel dus op een ‘(relatief) gezonde manier’ omgaat met alcohol, tabak, cannabis en psychoactieve medicatie, moeten studenten een doelgroep blijven voor het VAD”, besluit directeur Marijs Geirnaert. Zo is er bij de helft van de studenten een verhoogd risico op probleemgebruik, zoals bingedrinken of drankspelletjes.