Werknemers vragen Google af te zien van samenwerking met Pentagon

Werknemers vragen Google af te zien van samenwerking met Pentagon
Werknemers vragen Google af te zien van samenwerking met Pentagon

In een interne petitie vragen werknemers van Google om zich buiten de “oorlogsbusiness” te houden. Volgens de pers dinsdag telt de petitie al duizenden handtekeningen. Er zouden zelfs al werknemers ontslag hebben genomen uit protest tegen een samenwerking tussen de technologiegigant en het Amerikaanse leger.
Ongeveer vierduizend werknemers hadden dinsdag de tekst ondertekend die drie maanden geleden begon te circuleren. De tekst roept Google op om zijn technologie inzake artificiële intelligentie niet ten dienste te stellen van het Amerikaanse leger om de identificatie van doelwitten door drones te verbeteren. De gespecialiseerde website Gizmodo zegt dat een tiental werknemers al opgestapt is om ethische redenen.
Google ging dinsdag niet in op vragen over de samenwerking met het Pentagon, die in de tekst aangeduid wordt als ‘Project Maven’. Doel ervan zou zijn om via artificiële intelligenties legerdrones te helpen om mensen van voorwerpen te onderscheiden.
“We vinden dat Google niet in de oorlogsbusiness zou moeten stappen”, klinkt het in de petitie op internet. “We vragen daarom dat Project Maven wordt stopgezet en dat Google een transparant beleid uitstippelt, publiceert en uitvoert waarin het stelt dat Google en onderaannemers nooit oorlogstechnologie bouwen”, zeggen de ondertekenaars.
Het Amerikaanse leger, maar ook andere landen, gebruikt drones voor verkennings- en spionagemissies. Maar het voert er ook bombardementen mee uit, in Afghanistan bijvoorbeeld.

Bron: Belga