Social profit slaat alarm over nijpend tekort aan personeel, maar komt ook met actieplan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om de dienstverlening te garanderen, zijn in de social profit het komende decennium jaarlijks 46.000 nieuwe medewerkers nodig. Dat blijkt uit het Verso-rapport "Talent gezocht voor de social profit. Een duobaan voor beleid en onderneming". Vanavond houdt Verso, de vereniging van ondernemingen in de social profit sector, hierover vanaf 17.30 uur een studieavond in BluePoint Brussels, met als sprekers onder meer federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V), afgevaardigd bestuurder van de VDAB Fons Leroy en Vlaams Zorgambassadeur Lon Holzer. Er zal ook een actieplan met tien concrete beleidsvoorstellen worden ontvouwd. "Met dat actieplan leveren we stof voor een meersporenbeleid", zegt Verso-directeur Ann Gaublomme. Want alle beleidsniveaus moeten samenwerken. Er is niet één mirakeloplossing, het gaat om én-én-maatregelen op verschillende niveaus die mekaar moeten versterken."

Wat is het probleem? Het immense tekort aan werknemers in de social profit, dat vandaag al nijpend is, maar de komende tien jaar nog groter dreigt te worden. In 2008 stonden er tegenover 100 oudere werknemers (50-plus) 98 jonge medewerkers, in 2016 is dat aantal gezakt naar amper 60. De vervangingsvraag stijgt dus. Gevolg: het komende decennium moeten elk jaar 46.000 nieuwe medewerkers gevonden worden. Dat zijn er telkens 10.000 meer dan in de afgelopen vijf jaar (+ 28 procent).

Wat is de oplossing? "Alle ministers, federaal en gewestelijk, moeten samen een globaal plan uitwerken, zodat de maatregelen perfect op elkaar worden afgestemd", zegt Ann Gaublomme. "Het beleid is nu te versnipperd." De social profit wil via sensibiliseringscampagnes een positieve beeldvorming van de sector bekomen, waarbij aandacht is voor de diversiteit in het jobaanbod van de social profit. Voorts pleit Verso onder meer voor een ruimere RSZ-doelgroepvermindering voor mentoren of stagebegeleiders en voor een gelijkstelling van het toepassingsgebied van de RSZ-doelgroepkorting oudere werknemers voor alle werkgevers uit de privésector en de social profit.

bron: Belga