Sjiiet Muqtada al-Sadr wil Iraakse regering vormen en corruptie aanpakken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na zijn vermoedelijke overwinning bij de parlementsverkiezingen in Irak wil de invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr met een regering van technocraten de corruptie in zijn land aanpakken. "We boeken vooruitgang bij de vorming van een regering van technocraten", verklaarde Al-Sadr vandaag op Twitter. Die zal zorgen voor "het levensonderhoud van de bevolking en buiten het bereik blijven van stelende partijen". Al-Sadrs lijst Sairun ('Wij marcheren') ligt volgens de voorlopige resultaten van de parlementsverkiezingen van vorige zaterdag verrassend aan de leiding en behaalde in zes van de achttien provincies de meeste stemmen, ook in de hoofdstad Bagdad. Wanneer het eindresultaat en de zetelverdeling bekend zal worden, heeft de kiescommissie nog niet meegedeeld.

De in Irak wijdverbreide corruptie was in de verkiezingscampagne een van de hoofdthema's van al-Sadr. Dat droeg er essentieel toe bij dat veel Irakezen van de stembusgang wegbleven en de kiesopkomst naar een historisch dieptepunt daalde. Al-Sadr wil geen regeringsfunctionarissen meer volgens een stelsel van evenredige vertegenwoordiging aan de belangrijkste partijen geven, omdat net dat als een van de oorzaken van de corruptie wordt beschouwd.

Voor de regeringsvorming is de geestelijke wel aangewezen op coalitiepartners. Achter de coulissen in Bagdad zijn de onderhandelingen al begonnen. De zetelende sjiitische regeringsleider Haidar al-Abadi geldt als een mogelijke partner voor al-Sadr.

Bron: Belga