Nieuwe confrontaties in Nicaragua voorafgaand aan dialoog

Nieuwe confrontaties in Nicaragua voorafgaand aan dialoog
Nieuwe confrontaties in Nicaragua voorafgaand aan dialoog

In vier steden in Nicaragua is het dinsdag tot confrontaties gekomen tussen politie en betogers. Dat zeggen oppositiebronnen. Binnen minder dan 24 uur moet de regering starten met een dialoog met middenveldorgansiaties, onder bemiddeling van de katholieke kerk. De confrontaties vonden plaats in Esteli en Matagalpa in het noorden, Juigalpa in het centrum en Masaya vlakbij de hoofdstad, zegt Ana Margarita Vijil, van oppositiebeweging Breed Front voor Democratie. Verschillende burgers zouden gewond zijn geraakt.
De autoriteiten schortten intussen de lessen op in middelbare scholen in Managua, nadat studenten zich daar hadden aangesloten bij het protest. Ook universiteiten van over het hele land werden gesloten.
Volgens de regering kwamen dertien personen om het leven bij het protest dat ongeveer een maand geleden begon. Mensenrechtengroeperingen spreken van 65 doden.
Aanvankelijk was het protest gericht tegen verlagingen van ouderdomspensioenen en invaliditeitsuitkeringen, en een verhoging van de socialezekerheidsbijdragen. President Daniel Ortega schrapte de hervormingen, maar betogers vragen nu zijn ontslag.
Ortega nodigde de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten uit om vertegenwoordigers te sturen die het geweld zouden onderzoeken. Het gaat om een eis van studentenvertegenwoordigers.

Bron: Belga