Europa League - Antoine Griezman schenkt Atletico derde eindwinst

Atletico Madrid heeft woensdag voor de derde keer de Europa League gewonnen. In de finale in Lyon versloeg het Marseille met 3-0 (rust 1-0). "Man van de Match" Antoine Griezmann (21e en 49e) en kapitein Gabi (89e) scoorden. "Los Colchoneros" wonnen de Europa League ook al in 2010 en 2012. Marseille toonde zich meteen strijdlustig. Al in de vierde minuut bracht de net uit blessure teruggekeerde Dimitri Payet zijn ploegmaat Valère Germain voor de Madrileense doelman Jan Oblak. De aanvaller besliste over het doelkader. In de 22e minuut kregen de Zuid-Fransen het deksel op de neus. Doelman Steve Mandanda bezorgde middenvelder André Zambo Anguissa een moeilijke pass. Toen die laatste na een slechte balcontrole de bal verloor aan Gabi, wist Antoine Griezmann de flater succesvol af te straffen. Op het halfuur kreeg Marseille een nieuwe opdoffer te verwerken. Sterspeler Dimitri Payet bleek toch niet helemaal gerevalideerd te zijn van een spierblessure en verliet in tranen het veld voor Maxi Lopez.

De tweede helft was nog niet goed bezig toen Atletico Madrid de score verdubbelde. Antoine Griezmann zette in de 49e minuut een aanval op na balverlies van Marseille en duwde koelbloedig zijn tweede van de avond tegen de netten. Marseille kon nog dreigen via de ingevallen Konstantinos Mitroglou. Zijn kopbal ging voorbij doelman Oblak, maar spatte uiteen op de doelpaal. Het was aanvoerder Gabi die in de 89e minuut de kers op de taart zette voor Atletico. De 35-jarige middenvelder kwam na een voorzet van Koke oog in oog met Mandanda te staan en werkte probleemloos af.

Atletico wint zo voor de derde keer in de clubgeschiedenis de Europa League. In 2010 en 2012 pakten de Madrilenen ook al de Europa League. In negen jaar tijd bereikten de Colchoneros maar liefst vijf keer een Europese finale. In 2014 en 2016 verloor Atletico de finale van de Champions League tegen stadsrivaal Real Madrid. Marseille blijft voorlopig steken op één Champions League-trofee. Die dateert van 1993, toen Raymond Goethals er nog trainer was.