Digitaal kopiëren uit strafdossiers mag wel, zegt minister Geens

door
Belga
Leestijd 2 min.

Advocaten mogen wel degelijk kopieën uit strafdossiers maken met digitale middelen, zoals smartphones of scanners. Daarvoor is ook geen wetswijziging nodig, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamercommissie Justitie. Hij wil de mogelijkheid wel in de wet verankeren als dat de rust binnen de advocatuur zou doen toenemen. Advocaten klagen aan dat ze door een nieuwe richtlijn in een lopend onderzoek zelf geen foto's of scans mogen maken van het dossier van hun cliënt. Ze mogen enkel nog het dossier ter plaatse overschrijven. Vaak gaat het om honderden bladzijden. "Dit lijkt veel meer op een terugkeer naar de middeleeuwen in plaats van op digitalisering", zei de Orde van Vlaamse Balies onlangs nog in Het Laatste Nieuws.

De nieuwe richtlijn kwam van het college van hoven en rechtbanken. Dat college zou principieel niet tegen het digitaal kopiëren van dossiers zijn, maar meent wel dat daarvoor een wetswijziging nodig is.

Minister Geens is het op dat punt niet eens. "Het wettelijk argument dat het overschrijven wél met de pen zou toelaten en het overschrijven met modernere technologie niet, vind ik niet", zei hij in de commissie. "De bedoeling van het inzagerecht is diegene die wettelijk inzage mag nemen toe te laten maximaal kennis te nemen van het dossier. Door dit materieel onnodig lastig te maken, dienen we de doelstelling van de wet niet."

De wet zegt wel dat advocaten geen misbruik mogen maken van het inzagerecht. Dat was zo voor gerechtelijke onderzoeken en nu ook voor opsporingsonderzoeken, waar inzage en kopie recent toegelaten zijn. Minister Geens wil in de wet verduidelijken dat ook voor opsporingsonderzoeken het geheim van het onderzoek geldt. "Hoewel het niet noodzakelijk is volgens mij, kunnen we van deze gelegenheid gebruik maken om ook het kopiëren met moderne technologie wettelijk te verankeren, als we zo de rust kunnen doen weerkeren", zei Geens nog.

bron: Belga