Crisis Catalonië – Raadkamer buigt zich over Europese aanhoudingsbevelen tegen Catalaanse ex-ministers

De Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig zijn woensdag tussen 08.30 uur en 09.00 uur aangekomen op de Brusselse raadkamer. Die moet zich buigen over het Europese aanhoudingsbevel (EAB) dat tegen hen is uitgevaardigd door de Spaanse justitie. De drie ministers worden samen met Carles Puigdemont en Clara Ponsatí i Obiols in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. De Spaanse rechter had tegen hen EAB’s uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen. Die EAB’s werden op 5 december ingetrokken, maar op 23 maart vaardigde een Spaanse onderzoeksrechter dan nieuwe EAB’s uit.
Op 5 april boden de drie Catalaanse politici zich aan bij de federale gerechtelijke politie in Brussel, waar ze van hun vrijheid werden beroofd. Nadat de Brusselse onderzoeksrechter de drie betrokkenen had gehoord en het dossier van de Europese aanhoudingsbevelen had bestudeerd, werden de Catalaanse politici vrijgelaten onder voorwaarden.
Op 18 april verschenen de drie een eerste maal voor de raadkamer, maar toen werd de behandeling van het dossier uitgesteld omdat het Belgische gerecht aan het Spaanse gerecht bijkomende informatie had gevraagd, en om partijen toe te laten schriftelijke conclusies uit te wisselen.
De verdediging betwist alvast de regelmatigheid van de Spaanse EAB’s en mogelijk wordt vandaag enkel over dat punt gepleit. Dinsdagavond twitterde één van de Catalaanse advocaten van de ex-ministers dat vandaag, woensdag, “een grote dag” zou worden, maar wat daarmee bedoeld werd, is niet duidelijk. Woensdagochtend onthielden zowel de ministers als hun advocaten zich van elke commentaar.

bron: Belga