Ankara verzoekt Israëlische consul tijdelijk Turkije te verlaten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Turkije heeft vandaag de Israëlische consul-generaal in Istanboel gevraagd het land tijdelijk te verlaten, een dag nadat Israël dezelfde maatregel trof voor de Turkse consul in Jeruzalem. Eerder had Turkije ook de Israëlische ambassadeur in Ankara gevraagd het land tijdelijk te verlaten, uit protest tegen de tientallen door Israëlische soldaten gedode Palestijnen aan de grens met de Gazastrook. Volgens het staatsagentschap Anadolu heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Israëlische consul in Istanboel, Yossi Levi Safri, gevraagd Turkije "voor een bepaalde tijd" te verlaten.

De spanningen zijn tussen beide landen opgelopen door het geweld tijdens protesten aan de grensomheining tussen de Gazastrook en Israël. Daarbij hebben Israëlische soldaten 59 Palestijnen gedood. Uit protest trok Turkije zijn ambassadeur uit Tel Aviv terug en verordende drie dagen van nationale rouw voor de Palestijnse slachtoffers.

Israël en Turkije hadden zich in 2016 na jarenlange diplomatieke spanningen enigszins met elkaar verzoend en terug ambassadeurs naar elkaars landen gestuurd.

Bron: Belga