POLL. ‘Yanny’ of ‘Laurel’? Nieuw mysterie verdeelt gebruikers op social media

Een geluidsfragment is erin geslaagd om het internet te verdelen. Een computerstem zegt één woord maar de ene beweert ‘Yanny’ te horen, de andere is ervan overtuigd dat de stem ‘Laurel’ zegt. Een enkeling hoort zelfs beide namen in het geluidsfragment. Wordt dit de opvolger van de “Jurk”?

Een geluidsfragment van een computerstem heeft op social media een heuse discussie opgewekt. De stem zegt maar één woord, maar toch zijn de meningen verdeeld over wat hij precies zegt. Sommigen horen ‘Laurel’, anderen ‘Yanny’. De audio-opname lijkt dus de auditieve tegenhanger van de optische illusie van de jurk. Was die nu ook weer goud-wit of blauw-zwart?

ToonhoogteNee. Je wordt niet in de maling genomen, er is een eenvoudige uitleg voor. De twee namen worden namelijk afgespeeld op een andere toonhoogte. Daarom zal een kleuter eerder ‘Yanny’ horen en een volwassene ‘Laurel’. Want hoe ouder je bent, hoe minder gevoelig je bent voor hoge tonen.

Hoor je zowel ‘Yanny’ als ‘Laurel’, dan ben je waarschijnlijk een echte muziekkenner. Mensen met veel muziekervaring kunnen verschillende tonen namelijk makkelijk uit elkaar houden en horen dus beide.