William Vance, tekenaar van stripreeks XIII, overleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

William Vance, tekenaar van de stripreeks XIII, is gisterenavond overleden op 82-jarige leeftijd. Dat maakte uitgeefdirecteur Yves Schlirf en de redactie van Ballon Media bekend. "Mijn vriend en tekenaar William Vance is deze avond gestorven.... Ik ga je erg missen, mijn oude leeuw... Love", schreef Schlirf maandagavond laat op Twitter. William Vance is één van de absolute monumenten uit de Belgische stripgeschiedenis. "William was een zeer groot artiest, een stripmaker waarop we als Belg zeer trots mogen zijn. Ik had het geluk om met hem te kunnen samenwerken. Hij was een zeer discrete en lieve man. Hij verdient een ereplek in de galerij van de Belgische Kunstgeschiedenis", schrijft Alexis Dragonetti, CEO van Ballon Media, in een communiqué.

William Van Cutsem werd geboren op 8 september 1935 in de Brusselse gemeente Anderlecht. Na zijn studies aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten start hij zijn carrière in de reclamewereld. In 1962 gaat hij aan de slag bij le journal TINTIN, de Franstalige versie van het weekblad Kuifje. Hij maakt er korte historische verhalen, vaak op scenario van Yves Duval. Dit bleek een uitstekende leerschool want de getalenteerde tekenaar verdiepte zich iedere keer weer in een andere periode. Door deze ervaring én zijn fascinatie voor avonturenfilms, creëerde Vance gaandeweg zijn eigen narratieve én visuele stijl.

Alle stripliefhebbers herinneren zich zijn bijdrage aan Bruno Brazil (van Michel Regnier) of aan Bruce J. Hawker (zijn eigen favoriete reeks), maar het is pas na zijn ontmoeting met Jean Van Hamme dat hij met de serie XIII de hoogste regionen van de strip-roem zal bereiken. Achttien albums van XIII tekent William Vance, voor hij in 2010 omwille van Parkinson de tekenpen moest doorgeven aan Iouri Jigounov. Gedurende al die jaren - en ook nu nog ­ hield de reeks XIII honderdduizenden lezers in de ban in tientallen landen en dat is ongetwijfeld mee de verdienste van de grote William Vance.

Ballon Media en de Uitgeverijen Dargaud en Le Lombard eren deze grote Belgische artiest en betuigen hun innige deelneming aan zijn vrouw Petra, de kinderen en de kleinkinderen.

bron: Belga