Turkse eerste minister roept moslimlanden op om relatie met Israël te "herbekijken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse eerste minister Binali Yildirim roept moslimlanden die relaties met Israël onderhouden op om die relaties te "herbekijken". De oproep komt er een dag nadat het Israëlische leger bijna 60 Palestijnen heeft gedood. "De islamitische wereld moet op een collectieve manier handelen en met één stem spreken over deze massamoord", verklaarde Yildirim op een partijbijeenkomst in Ankara. Yildirim roept onder meer op om vrijdag in Turkije een "buitengewone top" van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) te organiseren. De OIS telt 57 leden, maar het is niet duidelijk of de staatshoofden van die 57 landen effectief zullen bijeenkomen.

Turkije, huidig voorzitter van de OIS, riep de organisatie in december in Istanboel samen om de beslissing van Donald Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen naar Jeruzalem te veroordelen.

Een vertegenwoordiger van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken die anoniem spreekt, bevestigt dat de top vrijdag in Istanboel zal plaatshebben.

De Turkse president Erdogan riep de Turkse ambassadeurs in Israël en de Verenigde Staten intussen al terug voor overleg. In een reactie op het bloedbad aan de grens van de Gazastrook gisteren, beschuldigde hij Israël van "staatsterrorisme" en een "genocide".

Terwijl de Israëlische en Amerikaanse autoriteiten gisteren de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem inhuldigden, werden 58 Palestijnen, onder wie acht kinderen, tijdens protesten doodgeschoten door het Israëlische leger. Een van de slachtoffers is een baby die traangas had ingeademd. Minstens 2.400 Palestijnen raakten gewond door Israëlische kogels of giftige gassen, zegt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

De contacten tussen Turkije en Israël verlopen al jaren moeilijk. In 2016 werd er een akkoord gesloten om te betrekkingen tussen de twee landen te normaliseren, maar Turkije bekritiseert het beleid van Israël nog steeds vaak.

Bron: Belga