Reynders roept Israëlische ambassadrice op het matje

Reynders roept Israëlische ambassadrice op het matje

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept Simona Frankel, de Israëlische ambassadrice in ons land, op het matje. De vrouw verklaarde vanochtend aan de Franstalige openbare omroep RTBF dat de tientallen Palestijnen die gisteren om het leven kwamen bij confrontaties met het Israëlische leger nabij Gaza, allemaal “terroristen” waren. “Je hoort veel dingen, maar er zijn grenzen”, vindt Reynders. De ambassadrice moet zich voor haar uitspraken komen verantwoorden bij Buitenlandse Zaken, zei Reynders na afloop van een ontmoeting met zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Zarif in Brussel. “Je hoort veel dingen, maar er zijn grenzen”. Buitenlandse Zaken zal de ambassadrice nu wijzen op het nodige respect dat Israël aan de dag moet leggen voor zijn internationale engagementen, onder meer over het gebruik van geweld en het respect voor de rechtsstaat, legde de vicepremier uit.

Bij het geweld op de grens tussen Gaza en Israël kwamen gisteren zeker 55 Palestijnen om het leven, onder wie 8 kinderen. Frankel “betreurt de dood van elke mens, zelf die van de 55 terroristen die gisteren de grens probeerden over te steken”, verklaarde ze vanochtend aan RTBF. De overleden volwassenen en kinderen zijn “allemaal terroristen”, want “ze worden gegijzeld door de terroristische organisatie Hamas”.Onder meer premier Charles Michel, de ministers Reynders en Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) veroordeelden het geweld door Israël al. Michel en Reynders vragen een internationaal onafhankelijk VN-onderzoek naar de zaak.

Oppositiepartijen Groen en sp.a en coalitiepartner CD&V riepen de regering deze ochtend al op om de ambassadrice op het matje te roepen voor haar uitspraken.

bron: Belga