Netanyahu legt kritiek van Erdogan over geweld in Gaza naast zich neer

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de kritiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over wat er gisteren gebeurd is aan de grens met de Gazastrook naast zich neergelegd. "Erdogan is een van de grootste supporters van Hamas, hij is ongetwijfeld een kenner op gebied van terreur en moordpartijen", zei Netanyahu vandaag. "Ik raad hem aan om ons geen les moraal te prediken." Erdogan had de protesten aan de grens met de Gazastrook, waarbij Israëlische soldaten gisteren volgens Palestijnse bronnen 60 mensen hebben gedood en meer dan 2.700 verwond, als een "genocide" bestempeld. "Wat Israël doet, is genocide. Van welke zijde het ook moge komen, van Amerika of Israël, ik vervloek dit humanitair drama, deze genocide", zei Erdogan aan het door de overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu gisterenavond. Erdogan kondigde drie dagen rouw af voor de gisteren omgebrachte Palestijnen.

De protesten zijn gericht tegen de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem en tegen de blokkade van de Gazastrook door Israël en Egypte, die al meer dan tien jaar aan de gang is. De Palestijnen herdenken ook de vlucht en verdrijving van honderdduizenden burgers als gevolg van de oprichting van een Israëlische staat zeventig jaar geleden.

Israël beticht echter de in de Gazastrook heersende islamitische organisatie Hamas ervan bij het protest burgers als menselijk schild te hebben gebruikt.

Bron: Belga