Mars tegen komst van staatssecretaris Francken naar de VUB

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de Esplanade van de campus van de Vrije Universiteit Brussel vindt vandaag een protestmars plaats tegen de komst van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die geeft om 16.00 uur een lezing aan de VUB. De actie wordt georganiseerd door VUB-studenten Joseph Ngongo en Naomi Stocker en wordt gesteund door Jong Socialisten VUB, Globe Aroma en Comac, de studentenbeweging van PVDA. De mars wil zich uitspreken tegen de komst van Francken, tegen racisme en voor mensenrechten. Op die manier willen de actievoerders weerwoord bieden aan het discours van staatssecretaris Francken.

"Francken verspreidt overduidelijk racisme, het gaat van #opkuisen tot recent nog 'Arabische jongeren en stenen...'", zegt initiatiefneemster Naomi Stocker. "Bovendien ondermijnt Francken de mensenrechten, en erger nog, hij schendt ze. Met heel de Soedan-affaire, waar vluchtelingen teruggestuurd werden op risico van folteringen, schendt hij artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Iedereen die kritiek uit op zijn beleid wordt bovendien gecriminaliseerd. Kijk maar naar Unia en Artsen Zonder Grenzen."

Dat VUB-rector Caroline Pauwels de lezing van de staatssecretaris zal inleiden, vinden de actievoerders een fout signaal. Ze vinden dat de VUB zich "te gedienstig" opstelt tegenover een politieke machthebber onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Pauwels zelf liet weten zich onder druk gezet te voelen om de lezing niet te laten doorgaan.

bron: Belga