Geweld in Gaza – Verenigde Staten blokkeren onafhankelijk onderzoek naar bloedbad in Gaza

De Verenigde Staten hebben maandag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich verzet tegen een communiqué waarin opgeroepen wordt tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad op de Gazastrook. Dat zeggen diplomatieke bronnen. In de ontwerptekst “uit de Veiligheidsraad zijn verontwaardiging en verdriet over de dood van Palestijnse burgers die hun recht uitoefenden om vreedzaam te betogen”. De raad “roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar die acties, om te garanderen dat verantwoording wordt afgelegd”.
“De Veiligheidsraad herhaalt dat iedere beslissing of actie die pretendeert dat ze het karakter, statuut of de demografische samenstelling van de heilige stad Jeruzalem heeft gewijzigd geen enkel juridisch gevolg heeft, van nul en generlei waarde is, en geannuleerd moet worden conform de relevante resoluties van de Veiligheidsraad”, klinkt het in de ontwerptekst.
Tienduizenden Palestijnen hebben maandag geprotesteerd aan de grens met Israël tegen de inhuldiging die dag van de ambassade van de VS in Jeruzalem. Het Israëlische leger doodde meer dan vijftig Palestijnse betogers. Het werd daardoor de bloedigste dag in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de oorlog in de zomer van 2014 in de Palestijnse enclave.

Bron: Belga