Gap verontschuldigt zich voor kaart van China zonder Taiwan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse kledingketen Gap heeft zich verontschuldigd omdat hij een T-shirt heeft verkocht met daarop een "incorrecte" kaart van China. De keten is de volgende in een reeks van bedrijven die de Chinese toorn over zich heen kregen omdat ze Taiwan als een afzonderlijk land voorstelden. Op het gewraakte T-shirt staat een kaart van China, maar zonder Taiwan, een deel van Tibet en de Zuid-Chinese Zee. Een foto van het kledingstuk werd op een Twitter-account van de Chinese communistische partij geplaatst, waarop Gap honderden klachten kreeg via zijn account op de Chinese sociaalnetwerksite Weibo.

China en Taiwan worden sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 door rivaliserende regeringen geleid, maar Taiwan heeft zich nooit onafhankelijk verklaard en Peking beschouwt het eiland nog altijd als een integraal deel van China.

Het Amerikaanse bedrijf liet intussen weten dat het "de soevereiniteit en de territoriale integriteit van China respecteert". Het zou gaan om een vergissing en de nodige stappen worden ondernomen om de fout recht te zetten, aldus nog Gap. Het verzekert dat de producten van de Chinese markt zijn gehaald en vernietigd.

Peking ondernam de voorbije maanden wel vaker stappen tegen buitenlandse bedrijven die Taiwan als afzonderlijk land hadden voorgesteld op hun websites, zoals de Amerikaanse hotelketen Marriott en de Spaanse kledingketen Zara. Eind april stuurde de Chinese luchtvaartautoriteit terechtwijzigingen naar 36 maatschappijen, over hun beschrijving van Taiwan, Hongkong en Macau.

Bron: Belga